VAKINHOUDELIJK actueel

Lees hier actuele artikelen

 

 

Begijpend lezen saai? Het kan ook anders!

Op de Bernardus van Bockxmeerschool wordt er anders omgegaan met het ’vak’ begrijpend lezen: in de middenbouw deed LIO-ster Sophie de Boer een onderzoek naar de motivatie van leerlingen bij begrijpend lezen. Het leverde een andere aanpak op. In bijgaand artikel doet Sophie verslag van haar onderzoek en de resultaten daarvan.

 

 

Is onderscheid tussen technisch, begrijpend en studerend lezen zinvol?

Een artikel van Paul Filipiak. In het basisonderwijs wordt van oudsher een onderscheid gemaakt tussen aanvankelijk, voortgezet technisch, begrijpend en studerend lezen. Is dit eigenlijk wel zinvol? Volgen we met deze traditionele onderverdeling misschien een oud dwaalspoor en vervallen we in de fout door een misplaatst vak als begrijpend lezen telkens te willen renoveren? 

 

 

Begrijpend lezen is over de datum

Een ingezonden brief in dagblad Trouw van 6 december 2016

 

 

Durf te kiezen in doelen: 19 tips voor zwakke rekenaars   

Artikel van Nina Boswinkel. Wat te doen als leerlingen rekendoelen niet halen?
In iedere klas en op elke school zijn leerlingen te vinden voor wie het halen van rekendoelen lastig is. Het kan gaan om leerlingen die snel afgeleid zijn door interne of externe prikkels en daardoor een groot deel van de instructie missen.
Het kunnen ook leerlingen zijn die: over de hele linie zwak zijn en dus ook in rekenen;flink bezig zijn geweest met het oefenen van de tafels, maar na een vakantie alles weer zijn vergeten. Deze kwaliteitskaart behandelt de vraag wat we kunnen doen om deze groep leerlingen te helpen. Specifiek gaan we in op leerlingen die referentieniveau 1F (fundamentele doelen voor 12-jarige leeftijd) voor rekenen niet dreigen te halen.

 

 

Verbonden schrift en blokschrift: dragen ze bij aan de cognitieve en motorische ontwikkeling?

Er is weinig recent onderzoek naar schrijven in blokschrift of verbonden schrift, dus is er ook gebruikgemaakt van oudere literatuur voor het beantwoorden van deze vraag. 

 

 

Adaptieve software zet onderwijs op z’n kop

Een artikel van Tijl Rood. Adaptieve oefensoftware biedt veel voordelen. Het stemt de leerstof af op het niveau van de kinderen, het zorgt voor verschillende oefenvormen en het laat kinderen in eigen tempo leren. Gecombineerd met organisatiesoftware kan het scholen helpen om hun onderwijs rigoureus anders in te richten. Er zijn al vele goede voorbeelden beschikbaar. 

 

 

Hulp bij keuze tussen laptop, tablet of chromebook

Kennisnet heeft een ’Keuzehulp devicetype’ gepubliceerd die scholen helpt te ontdekken welk soort device het meest geschikt is voor hun situatie. 

 

 

Directe feedback in digitale leermiddelen deel 1

Een artikel van Pepijn Dousi. Door de opkomst van de tablet in het basisonderwijs lijken papieren verwerkingsmaterialen in scholen steeds meer plaats te maken voor digitale verwerkingsvarianten. Steeds vaker worden werkboeken ingeruild voor digitale varianten. Nakijken kan prima overgelaten kan worden aan een digitaal leermiddel. Dit bespaart de leerkracht erg veel nakijktijd. Én het heeft effect op het leren van de leerling.  

 

 

Vijf tips voor augmented en virtual reality in het onderwijs

De laatste tijd is er veel te doen om de nieuwe technologieën augmented reality (AR) en virtual reality (VR). Maar wat zijn dit nou eigenlijk? En hoe zouden ze in het onderwijs gebruikt kunnen worden? Vijf tips voor de innovatieve docent die aan de slag wil met augmented of virtual reality.

 

 

Cultuuraanbod voor primair onderwijs

De Blauwe Schuit in Hoorn biedt een uitgebreid aanbod voor kunst en cultuuractiviteiten.

 

 

Kan muziek(onderwijs) kinderen met taalontwikkelingsstoornissen helpen?

Een artikel van Vera Meeuwis. Het trainen van muzikale vaardigheden kan nuttig zijn voor kinderen met taalontwikkelingsstoornissen. Gevoel voor ritme en toonhoogte helpt om de verschillende klanken in de taal te leren onderscheiden, maar ook syntactische structuren en intonatie te leren herkennen. Ook leent muziekonderwijs zich voor veel herhaling van woorden, klankopeenvolgingen (rijm, minimale klankverschillen) en zinstructuren. 

 

 

Logo Penta


  • Stichting Penta
  • Maelsonstraat 28-d
  • 1624 NP HOORN NH
  • info@stichtingpenta.nl

 

Zoeken


 

PentAcademie | Bestuurskantoor | Bijzonder Onderwijs | Het verhaal van Emma | Vacatures | Locaties | Ons onderwijs | Toezicht | Medezeggenschap | Privacybeleid

 

Waar zijn we te vinden


 

Parkeren

De parkeergelegenheid aan de Maelsonstraat in Hoorn is zeer beperkt. Indien je met de auto komt, dan is het verstandig om deze op het transferium of in de parkeergarage van het ziekenhuis te parkeren. 

Copyright 2019 - Stichting Penta
Inloggen | Sitehand - Design website met CMS | Ziber - Website software | Wijn Design - Webdesign Heerhugowaard